Lag


20130529_3530


En særlig disciplin i fotografiet er at arbejde med lag, men det er også en disciplin, der sjældent ses mere fordi, det ikke fungerer særlig godt på små billeder på sociale medier.

Henri Cartier Bresson opfandt begrebet ‘The Decisive Moment’ inden for fotografiet - Et flygtigt øjeblik hvor alt går op i en højre enhed. Bresson havde kun et aktivt element i billedet indrammet af en komposition.

Når fotografer arbejder med lag, så står de på skuldrene af Bresson og ‘The Decisive Moment’. De samler flere elementer, der alle har deres egen ret i billedet, og når det fungerer, så går alt op i en højere enhed og alle elementer fra forgrund til baggrund spiller sammen.

Billedet her er fra Distortion. Motivet det hele samler sig om, er selvfølgelig det kyssende par i midten af billedet. De er indrammet af manden med dåseøllen til højre. Han går akkurat fri af det centrale motiv og ansigt med kasketten er indrammet af den mørkehimmel. I baggrunde er hele scenen sat, spørgsmålet ‘hvor er vi?’ bliver etableret. Der udspilles en film for vores øjne. Manden der rækker kvinden en øl, hendes hånd dækker ligepræcist for kvindens ansigt bagved og så er der manden med solbriller og armen i vejret.

Alt det kunne man godt opstille og instruere. Man kunne godt spørge om lov til at fotografere. Man kunne godt bede folk, gøre det, de lige gjorde igen, men øjeblikket dør, hvis man prøver.

Her ser vi virkeligheden med flere historier samlet i et billede. Det er pisse svært at lave og der skal tages rigtigt mange billeder før det hele spiller sammen. Det er vigtigt, at fotografer har ret til at fotografere offentlig - vi har alle ret til at fortælle historier. Nogen skriver bøger og vi fortæller med billeder. Der er bare en tendens til, at ville indskrænke denne ret med f.eks. GDPR lovgivning.
October 2023
May 2023
April 2023
March 2023
September 2022
June 2022
December 2019